Kalça Ağrıları

Kalça Ağrıları

Kalça ekleminin belli, başlı ağrılı durumlarında dejeneratif durumlar ve travmaların yanısıra doğumsal kalça çıkığı gibi nedenler de söz konusudur. Avasküler nekroz adı verilen femurun başında bir doku bozulması ile seyreden hastalıkta kemik içerisindeki ödemi dağıtmak ve dolanımı normalleştirmek kadar ileride oluşabilecek femur başının şekil bozukluğundan da korumak için eklemin üzerindeki yükü azaltmak gereklidir. Bu nedenle bu hastalarda egzersiz yapmak vücut ağırlığını ekleme yüklemeden bunu gerçekleştirmek için havuz ortamı yine eşsiz bir özelliktir. Farklı tanılarla başvuran hastaların değerlendirilmesi sonucunda tesbit edilen durumuna göre kişisel fizik tedavi ilaç tedavisi egzersiz, cihazlama, hidroterapi ve ev egzersiz programı ile günlük yaşam aktivitelerini içerek aktif tedavi programı oluşturulmaktadır.

Koksartroz

Koksartroz kalça ekleminin kıkırdağının bozulması sonucunda kalça kireçlenmesi de denilen durumdur. Yaş, kilo, eklemi zorlayan kullanımlar genetik yatkınlık gibi nedenlerden dolayı eklemi döşeyen kıkırdakta yıpranmalar meydana gelir. Eklemin yük taşıma alnındaki bozulma eklemin genişlemesine yol açar bunun sonucunda eklem hareketlerinin kısıtlanması ile hasta oturma kalkma yürüme merdiven inip çıkma gibi bazı hareketleri ağrı ve ilerleyen dönemlerde bağların kısalması sonucunda eklem hareketi kapandığı için yapamaz hale gelir. Hastada erken tanı bu açıdan önemlidir. Kliniğimizde bu hastalara ilaç ve fizik tedavi, egzersizler(su içi ve dışı) doğru ayakkabı seçimi, gerekirse tabanlık kullanımı ile yüklenmenin azaltılması, baston kullanımı gibi bazı önerilerle hastalatr uzun süreli ve çok yönlü ele alınmaktadır.

Avasküler Nekroz

Avasküler nekrozlar, bazı ilaçların kullanılması sırasında daha sık olmak üzere, farklı nedenlerle, uyluk kemiğinin başında meydana gelen bir kemik yıkımı alanıdır. Şiddetli künt ağrı daimidir ve üzerine yük verildikçe artar. bu hastalarda ayrıca kemil içersinde ödem de mevcuttur. Kemiğin şekil bozukluklarıyla sonlanma olasılığına karşı ve kasların zayıflamasını engellemek için hastalara su içi egzersiz programları,elektroterapi, ve baston veya walker kullanımı gibi öneri tedavi ve eğitimler kliniğimizde uygulanmaktadır.

Piriform Sendrom

Piriform kas, konumu itibariyle uyluğu ayakta iken dışa otururken içe döndürmeye yardım eden bir kastır. Ayağın dışa dönük olmasından , sporda veya yürüyüşlerle zorlanmaya kadar bir çok nedenle aşırı gerilerek altından geçen siyatik sinir üzerine baskı yaparak bel fıtığında görülen bacak ağrılarını taklit edebilir. Tedavisinde fizik tedavi, kuru iğneleme masaj germe egzersizleri ve günlük yaşam aktivitelerinin yeniden düzenlenmesi ve hatta tabanlık yaptırılması konusunda ayrıntılı tedaviler düzenlenmektedir.

Addüktör Tendinit

Addüktör tendinit, sıklıkla kasık ağrılarına yol açan bir durumdur, bacağı içe çeken kasın yapışma yerinin zorlanmasına bağlıdır. Fizik tedavi ile lokal enflamasyon giderildikten sonra germe ve güçlendirme egzersizleri planlanır.

Trokanterik Bursit

Trokanterik bursa uyluk kemiğinin dış yan çıkıntısı üzerinden geçen kası korumak için yerleşmiştir. Darbelerle veya günlük kullanımdaki zorlanmalarla bu kese içersinde bulunan sıvının artması kas kasıldıkça üzerinde artan basınç neticesinde adım atarken ortaya çıkan ağrıya yol açar. Hastalara bu bölgeye uygulanan fizik tedavi lokal enjeksiyonlar ve adeleye yönelik germe ve gevşetme egzersizleri bu durumun tedavisinde yardımcı olmaktadır.